Cum să protejăm plantele de frig și secetă?

Primăvara este o perioadă a vremii instabile - perioadele fără ploaie și înghețurile îi fac pe grădinari foarte ingrijorati. Primele săptămâni de primăvară sunt caracterizate de vreme capricioasă, iar acesta este momentul în care plantele încep perioadă sa de activitate. Florile și legumele încolțite, precum și arbuștii ornamentali în devenire trebuie apoi protejate cu grijă. Vă sugerăm cum să o faceți cel mai eficient.
Sunt din ce în ce mai multe ierni fără zăpadă, anul acesta am avut-o puțin, dar acoperirea a durat doar câteva zile, urmate de perioade fără precipitații. O astfel de vreme provoacă secetă fiziologică. Este o stare de umiditate scăzută în sol înainte de căldura verii. Este atât de periculos încât plantele au un început dificil primăvara. În plus, există înghețuri care pot decima culturile de legume și pot distruge arbuștii ornamentali din grădină. Dacă doriți să evitați acest lucru, nu lăsați plantele expuse factorilor externi.
Înghețurile de primăvară - cum să protejați plantele
Cel mai bun mod de a vă proteja plantele împotriva înghețului este acoperirea lor - țesăturile nețesute, prelatele și husele din folie sunt cele mai bune și mai simple soluții. Pe paturile de legume, cel mai bine este să folosiți panze agrotextile care vor proteja răsadurile de îngheț.
Arbuștii delicati au nevoie sa fie acoperiți întregi. În funcție de nevoile dvs., puteți folosi huse de folie gata făcute pentru copaci sau puteți proteja planta cu o prelată.
Înghețurile de sol pot distruge tufele de căpșuni și căpșuni sălbatice. În loc să acoperiți plantele care au frunze proaspete direct pe pământ, este mai bine să vă gândiți cum să le plantați. Este suficient să plantezi căpșuni sau tufe de căpșuni sălbatice pe standuri speciale. Apoi frunzele nu ating pământul, pe care puteți așeza agrotextil pentru protecție suplimentară. După sezonul de îngheț, aceste panze textile vor proteja recolta de mucegai.
Atât înghețul, cât și seceta reprezintă cea mai mare amenințare pentru plante în diferite stadiile de creștere. Prin urmare, ar trebui să le oferiți condiții de seră. Dacă răsadurile încă cresc în focare, puneți-le într-o mini-sară, astfel îi veți proteja de factorii externi nocivi.
Cum să protejăm plantele împotriva secetei?
Există multe lucruri pe care grădinarii le pot face pentru a se pregăti pentru perioadele de secetă, cum ar fi conservarea apei de ploaie, sau acoperirea și mulcirea straturilor de flori și a marginilor cu ajutorul compostului natural, pe care putem depozita cu usurinta in compostoare special dedicate.
Irigare inteligentă
Dacă seceta ți-a distrus grădina o dată, nu lăsa să se întâmple din nou. Pregătiți-vă din timp pentru condiții hidrologice dificile. Acoperiți paturile de plante și mulciți-le pentru a preveni evaporarea apei.
Afirmația că trebuie să udați mult este greșită - nu prea mult ci regulat. Ideea este ca solul să mențină un nivel relativ constant de umiditate.
Când să udam plantele?
Conservarea apei devine din ce în ce mai importantă în perioadele prelungite de secetă. În plină vară, vă puteți aștepta la restricții impuse de udare. Deși copacii și arbuștii sănătoși și bine stabiliți pot supraviețui câteva săptămâni fără apă, plantele anuale și perene delicate vor necesita udare mai frecventă. Lăsați plantele să vă spună că este timpul să udați - în cele mai multe cazuri, când încep să se ofilească. Utilizați o stropitoare cu cap rotativ care distribuie apa cu precizie.
Cum se udă când este secetă?
Bunele practici de udare folosesc metode care udă încet și adânc. Furtunurile de înmuiere sau un furtun de stropire la baza plantei sunt opțiuni bune care permit ca apa să fie absorbită adânc în sol. Scopul este de a furniza cantitatea potrivită de apă direct în sol și rădăcinile plantelor, nu în frunzele plantelor. Amintiți-vă că apa trebuie furnizată în întreaga zonă rădăcină a plantei. Udarea dimineața sau seara devreme, mai degrabă decât în mijlocul zilei, ajută la reducerea pierderilor de apă din cauza evaporării.
De asemenea, puteți utiliza metoda de dozare constantă a apei cu aspersoare. Sunt foarte simple în construcție - sunt pâlnii ascuțite cu găuri minuscule pe care le plasăm în pământ. În partea de sus, pâlniile au un filet pe care poți înșuruba o sticlă de plastic umplută cu apă. În acest fel, apa va pătrunde treptat în sol la nivelul sistemului radicular.
Este important să vă hrăniți plantele în mod corespunzător pentru a le pregăti pentru a supraviețui secetei. Plantele sănătoase, hrănite, tolerează mai bine perioade mai lungi de căldură și secetă. Dacă doriți să utilizați îngrășământul în perioadele de secetă, nu uitați să aplicați preparatul între aspersoare. Când nu există suficientă umiditate în sol, compostul va veni în ajutor. Folosiți-l în mod regulat pentru a fertiliza și a hidrata ușor substratul.
În timpul unei secete, amintiți-vă despre insectele benefice. Lăsați apă în vase plate și plasați o casută în grădină unde vor avea condiții bune.
Secetele și înghețurile fac parte din ciclurile noastre meteorologice naturale. Prin urmare, în loc să plângi din cauza unei grădini deteriorate și să cheltuiești sute de lei pentru udare, este mai bine să te pregătești și să-ți protejezi în mod corespunzător paturile de flori.